Magyar Ă©telek

Egyéb







Zagyvamenti gombás ponty

A megtisztított halat filézzük. A halfejet; a csontokat úgy tesszük fel főni, mint a húslevest. Mikor felforrt, megsózzuk, és lassan főzzük 40-50 percen át (halalaplé). A besózott halszeleteket egy lapos edényben széjjelrakjuk. A halalaplevet fehér borral ízesítjük, és annyit öntünk a szeletekre, amennyi ellepi őket. Megvajazott zsírpapírral letakarva közép meleg sütőben megpároljuk. Ezután lapáttal átszedjük egy másik edénybe. Egy kevés zsírban apróra vágott hagymát rózsaszínűre pirítunk, majd beletesszük az egyenletes szeletekre vágott gombát, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel, majd nagy lángon; állandó keverés közben, zsírjára pirítjuk. Liszttel meghintjük, ezzel is pirítjuk majd a hal pároló levével fölengedve simára keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, ízesítjük és összeforraljuk. Az így elkészített mártást ráöntjük a megpárolt halra, és fedő alatt, mérsékelt lángon teljesen megpuhítjuk. Időnként megrázzuk a lábast, keverni nem szabad.
 
Hozzávalók:
- 1 kg ponty
- 4 dkg sĂł
- 5 dkg vaj
- 0,5 dl fehérbor
- 30 dkg gomba
- 8 dkg zsĂ­r
- 10 dkg liszt
- 5 dkg hagyma
- 1 kanál tejföl
- só, törött bors
- 1 csomó zöldpetrezselyem

A közzététel dátuma: 2009-11-08



 42 

Összesen: 43 db




Magyar Ă©telek
Halak


Látogatók száma: 710042